Trettioförsta träffen 16.5.2013

Mötesrapport

22 whiskyvänner mötte upp och samlades till nygrillad korv med kvällens öl, Bombardier Ale 5,2 % kr 20,90. Bäggedera uppskattades tillfullo! Även om det var en solig afton så tilltog med den begynnande aftonen skuggbildningen och dessutom fick rätt kyliga vindpustar sällskapet att uppsöka den goda värmen i Yacht Hotells lokal. Två nya whiskyvänner, Arne Lindén och Jonas Svensson, hälsades särskilt välkomna till vår provning.

Ansvariga denna gång var Dan och Ulla Boberg, Ronny Nilsson och Bo Sandqvist. Kvällens tema "Hermelin bland katter?" antydde att det möjligen fanns en av de fyra som var lite utöver de övriga. Att samordna resp. whisky med fyra slumpvisa ordnade beskrivningar visade sig rätt enkelt för de två med rök, lite värre för de andra två med inslag av frukt och ljung

De fyra bedömdes med sedvanlig poängsättning och därefter avslöjades sorterna, se nedan:
49 poäng: Hven Dubhe, 4y, 45 %.
27 poäng: Bruichladdich 14y, 46%, The Old Course, St Andrews
26 poäng: Ardbeg 10 y, 40 %
18 ppäng: Glen Garioch 12y, 48 %
Utdelat textmaterial finns här i pdf-format.

Kvällens hermelin blev således Hven Dubhe, en väldigt elegant och välgjord whisky. Den tilldrog sig så stort intresse att Bo fick i uppdrag att undersöka med Backafallsbyn villkoren för en provning på Hven i mitten av oktober, antingen med eller utan övernattning.

Eftersom samtliga sorter kommit i 100 cl flaskor, fanns det en del att sälja till behövande, vilket gav ett ekonomiskt tillskott till kassan.

Medan det trivsamma sorlet steg i takt med att nivåerna i glasen sjönk serverades slutligen sedvanlig Irish Coffee, som vanligt förtjänstfullt blandad av Inge. Arrangörerna tackades med en varm applåd och whiskyvännerna drog sig så småningom ut i den ljumma majnatten. Tydliga tecken kunde märkas att den kyliga vinden känt sig alltmer oönskad efter all värme och gemyt under kvällen. Med denna provning förklaras den kyliga (men soliga) våren äntligen avslutad och ersatt med ljum försommar!

Nästa provning blir den 22.8 2013
Ansvariga är Leif Ramberg, Lars Erik Jonsson, Mats Svensson